Iris de Vries is een conceptuele en kritische ontwerper. Tijdens haar studie Product Design op de ArtEZ in Arnhem ontwikkelde ze een interesse in technologie. Ze specialiseerde zich in digitaal ontwerpen en maakt veelal gebruik van computergestuurde productie technieken zoals 3D printen en lasersnijden.

Daarnaast stelt Iris kritische vragen bij de innovatie in alledaagse technologieën. Haar afstudeer project focust zich op de hoeveelheid camerabewaking om ons heen. Niet alleen deze camerabewaking is voorzien van gezichtsherkenning, maar ook bij applicaties op je telefoon wordt hier gebruik van gemaakt. Denk maar eens aan de gezichtsfilters op Snapchat, de tagsuggesties op Facebook en de camera op de iPhone. Maar wat gebeurt er met deze data? Is het ’t waard om mijn vrijheid op te geven voor veiligheid? Zijn we uit angst bereid onze privacy op te geven? Wordt de wereld echt beter van gezichtsherkenning of wordt er een schijnveiligheid gecreëerd?  Protect Me is het accessoire merk dat Iris heeft opgezet om een keuze te bieden: doe je mee, of bescherm je je tegen gezichtsherkenning?

Iris, geboren en getogen in Alkmaar, was zelf deelnemer tijdens de eerste editie van WAAH! en won de ‘SayCheese’ award. Tijdens WAAH! laten ontwerpers zich van hun beste kant zien met een project waar lange tijd met veel aandacht aan gewerkt is. WAAH! biedt een podium aan ontwerpers die niet perse een creatieve opleiding hebben afgerond en onderscheidt zich daarmee van vele andere modeshows. Iris wordt geïntegreerd door bijzondere technieken en ambachten, heeft een zwak voor accessoires, en kijkt niet alleen, maar luistert ook naar het verhaal achter het project.

 

www.irisdevries.nl