Tie en Dye techniek

Workshop Tie & Dye

Tie-dye (Engels) is een techniek waarmee men textiel van een patroon voorziet door, voor men de stof verft, stevige knopen in het materiaal te leggen of delen samen te binden. De met water, eventueel gemengd met soda, doordrenkte stof wordt hierna in het verfbad gedoopt. De patronen ontstaan omdat de verf zich op de geknoopte of samengebonden delen niet kan hechten.
Door de kleding vanuit één punt te bundelen en vervolgens in verschillende verfbaden te dopen kunnen meerkleurige cirkelvormige patronen ontstaan.
Tie-dye kleding werd veel gedragen in een subcultuur als de hippiebeweging. 60’er jaren sterren uit de muziekwereld, zoals onder meer Janis Joplin en John Sebastian, droegen bij aan de populariteit van de karakteristieke tie-dye dessins.
De speciale tie-dye methode waarmee men in Thailand fijne patronen op zijden kledingstukken aanbrengt noemt men Mudmee Tie-dye.

Tijdens Makersworld kun je je eigen meegebrachte (katoenen) kledingstuk of een t-shirt of sjaal van ons met deze techniek bewerken.